Lækre opskrifter med lav-histamin – god til dig med rosacea

Flere og flere danskere får i disse år konstateret rosacea. Rosacea er en autoimmun hudsygdom hvis symptomer ses i ansigtet.

Folk med rosacea skal helst undgå kost med histamin i.

 

Lækker lav-histamin müsli

 

Nedenfor har jeg derfor en opskrift på en super lækker müsli næsten uden histamin.

 

Det skal du bruge:

250 g. havregryn (Evt. gluten-fri)

130 ml. ahorn sirup

150 g. mandler

60 g. macadamianødder

60 g. pistacienødder

50 g. græskar nødder

20 g. hele kerner

1/2 tsk. Kanel

4 spsk. kokosnød olie

1 stang vanilje (Køb Økologisk og Fairtrade gourmet vanilje på vaniljen.dk)

30 g. kokosflager

120 g. tørrede frugter (tranebær, rosiner, dadler, aprikoser)

Hakket chokolade.

Fremgangsmåde:

trin 1:

Forvarm ovnen til 170 grader, klargør en bageplade og beklæd den med bagepapir.

Hak mandler og nødder. Tilsæt nødder, havregryn, græskarkerner, hel kanel og vaniljeekstrakt til en skål og vend sammen.

 

Trin 2:

 

Kom kokosolie og ahornsirup i en lille gryde og varm forsigtigt op, indtil det hele er smeltet. Tilsæt væsken til kornblandingen og rør godt. Fordel blandingen på en bageplade og bag i ovnen i 25 minutter, indtil den er gyldenbrun. Efter 15 minutter tilsættes kokosflagerne og grynene røres i. Efter at kornene er bagt, skal du tage gryden ud af ovnen og lade den køle af.

 

Trin 3:

Mens kornet afkøles, hakkes den tørrede frugt og fordeles over kornet. Bland grundigt med en træske og opbevar i en lufttæt beholder. Du kan finde flere videoer her.

 

Lav-histamin havrefrikadeller

Giver ca. 16 frikadeller (4 pers.).

 

Det skal du bruge:

0,75 dl havremel el. glutenfri havrregryn

7,5 dl vand

2-3 gulerødder

2 løg

5 cm ingefær

1 tsk salt

4 spsk rapsolie

7,5 dl havregryn

Fremgangsmåde:

Trin 1:

Tænd ovnen på 200 grader.

 

Vandet bringes i kog i en gryde. Imens skrælles gulerødder og ingefær. Gulerødder og løg rives groft, ingefæren rives fint.

Når vandet koger, tilsættes grøntsager, salt og rapsolie. Herefter tilsættes havregrynene.

Blandingen røres godt. Lad stå 1-2 minutter på den varme kogeplade – rør imens. Til sidst tilsættes havremel.

 

Trin 2:

Den varme masse formes til klatter, der sættes på en bageplade med bagepapir med skeer – cirka frikadellestørrelse. Pres dem let flade.

 

Trin 3:

Bages ved 200 grader i cirka 45 minutter. Vend dem efter 20 minutter (ikke strengt nødvendigt). Skru evt. op på 225 grader de sidste 10 minutter.

 

Mere om sammenhængen imellem rosacea og histamin

Histamin udløser immunresponset og øger permeabiliteten af små blodkar. På grund af disse virkninger menes det at gøre rosacea symptomer værre. Enhver gæret eller ældet mad er naturligt høj i histamin. Histaminholdige fødevarer omfatter ost, surkål, vin, sojasovs, tofu, aubergine og fisk på dåse. Nogle fødevarer, selvom de ikke indeholder histamin, kan få kroppen til at frigive histamin fra mastceller. Det er de fødevarer, som mange mennesker er allergiske over for, såsom bananer, tomater, nødder, skaldyr og chokolade. Fødevarer med et højt indhold af niacin. Fødevarer med et højt indhold af niacin har også en tendens til at forårsage rødmen.

 

Ikke alle mennesker oplever virkningen af hver mad, heldigvis, ellers ville vi ikke have noget tilbage at spise! At føre en maddagbog kan være nyttig til at identificere madudløsere. Andre triggere såsom overophedning fra eksterne kilder eller følelsesmæssig stress kan noteres i den samme dagbog.

Lækre opskrifter med lav-histamin – god til dig med rosacea
Rul til toppen