Hørtøj er kommet for at blive

Nye modediller melder sig jævnligt i gadebilledet. For tiden er hørtøj for alvor blevet populært og det ses efterhånden overalt, hvilket man godt forstår. Hørtøj er nemlig blødt mod huden, behageligt og luftigt. Dog er hør ikke et nyt materiale. Det har været brugt i flere hundrede år, og det grove tekstil har mange positive egenskaber.

 

Fra fast fashion til slow fashion

Der er gennem de sidste mange år kommet et fokus på bæredygtighed i tøjproduktion. Vores forbrug diskuteres jævnligt og forskellige initiativer igangsættes for at mindske tøjproduktionens klima- og miljøbelastning, som anses for at være en af de mest forurenende industrier overhovedet.

 

I takt med denne udvikling snakkes der i modebranchen mere om slow fashion, som er et modsvar til modeindustriens billige og masseproduceret tøj, der hurtigt skiftes ud med noget andet, hvor meget tøj og mange ressourcer derfor går til spilde eller aldrig bliver brugt. Og det koster på klimakontoen, mens selve produktionen af tøj i særligt det globale syd påvirker det omkringliggende miljø negativt. I slow fashion vægter man i høj grad i stedet at producere bæredygtigt tøj af god kvalitet, der holder længere og ikke går hurtigt af mode, hvilket hørtøj er et godt eksempel på.

 

Mange tøjproducenter arbejder nu også på at udvikle mere bæredygtige fremgangsmåder under eks. farvning af tøjet eller udvinding af materiale. Det diskuteres derfor i hvilken grad vi bør ændre vores tøjproduktion og -forbrug, som vi kender den i dag for at tage hensyn til vores planet.

 

Fordelene ved hør som materiale

Der er særligt fordele ved hørmaterialet, når man sammenligner med andre tekstiler. Hør udvindes fra hørplanten og er et naturmateriale, der er bionedbrydeligt. Det kræver ikke lige så meget vand at producere og heller ingen sprøjtemidler eller gødning. Derfor er hør både et mere klimavenligt og miljøvenligt alternativ til eks. bomuld, som kræver større mængder af vand og gødning. Dertil er hør et materiale af meget høj kvalitet.

 

Hør har en utrolig god absorberingsevne, hvilket hjælper huden med at komme af med fugt og sved, som øger komforten ved hørtøj, da det ikke klistrer til huden. Derfor fungerer materialet godt til andet end bare tøj. Hør bruges eks. også til sengetøj, bordduge, gardiner og viskestykker.

 

Samtidig er hør temperaturregulerende og køler, når det er varmt og varmer, når det er koldt. Dertil er hør et materiale, som føles let, er slidstærkt og lever længde, da selve hørplanten består af lange fibre, der gør det færdige materiale utrolig robust. Selvom hørtøj er tidskrævende at producere og kan være lidt dyrere end tøj af andre materialer, er det et must-have i garderoben, da det har så mange gode egenskaber og fungerer godt hele året rundt.

Hørtøj er kommet for at blive
Rul til toppen