Hvilken pensel skal jeg bruge?

Når du skal til at påbegynde dit malerarbejde, er det essentielt at du finder det rigtige udstyr til dit projekt. Der findes i dag et hav af forskellige malerpensler, i forskellige materialer, former og størrelser. Men hvilken type pensel skal du vælge? Og er der forskel på hvilken type malerpensel du skal bruge, alt efter hvilken type maling du anvender? Hos Gebenna har vi udarbejdet en dybdegående guide til dig, så du er sikker på at du får bestilt den helt rigtige pensel til dit næste malerprojekt, så du opnår det flotteste resultat.

 

Malerpensler med naturhår eller syntetiske børster

Vi deler malerpensler op efter hvad de er lavet af: nemlig malerpensler med naturhår, malerpensler med syntetiske hår, og en kombination af disse. Se vores store udvalg af malerpensler her.

 

Pensler med naturhår

Pensler med naturhår (svinehår) suger rigtig meget maling til sig, og dermed undgår du at stå med en pensel der drypper af overskydende maling. Desuden er pensler med naturhår ofte blødere, så du undgår at lave de karakteristiske penselstriber når du maler med pensler af naturhår.

Til gengæld slides naturhårspenslerne nemmere, og de kan have en tendens til at tabe hårene. Derfor anbefaler vi ikke at du anvender malerpensler med naturhår hvis du skal male ru overflader som facader eller pudsede vægge – du risikerer at hårene sætter sig i malingen. Til gengæld er naturhårspensler ideelle til maling af vinduer og døre, hvor perfekt finish er alfa omega.

 

Syntetiske pensler

Pensler med syntetiske hår er meget modstandsdygtige og ekstremt holdbare. Endvidere skaber de nemt et ensartet slutresultat på store overflader såsom gavle og vægge. Ligesom med alt andet, hænger pris og kvalitet dog sammen, så vi anbefaler at du anskaffer dig en syntetisk pensel af god kvalitet, for at opnå det bedste resultat.

 

Pensler med både naturhår og syntetisk hår

Den sidste type pensel er en kombination af det bedste fra to verdener: holdbarheden fra de syntetiske hår og naturhårenes sugene egenskaber.

På mange af disse pensler vil du opleve, at de syntetiske hår er en smule længere, end naturhårene. Dette medvirker at de naturlige hår ikke udsættes for samme slid, da kunsthårede afbøder for dette. Dermed er risikoen for knækkede hår også mindre.

En gammel tommelfingerregel lyder, at jo mere terpentin og olie din maling indeholder, des højere skal mængden af naturhår i din pensel være. Disse typer af maling kan nemlig godt være lidt sværere at styre, hvilket en naturhårspensel med høj sugeevne kan afhjælpe.

 

Fladpensel, Oval pensel, Skråpensel…. Hvilken form skal min pensel have?

Nu ved du om du skal vælge en malerpensel med naturhår, med syntetiske hår eller en kombination af begge, men hvilken form skal du så gå med? Dette afhænger selvfølgelig i høj grad af hvad du skal male. Er der tale om større overflader, anbefaler vi at du anvender en stor og bred pensel på 100 eller 120 mm, hvorved arbejdet vil gå hurtige, og resultatet vil blive ensartet. Du kan med fordel vælge en fladpensel som har lidt vinkel i håndtaget, så du sparer dit håndled for vrid.

Skal du male mindre elementer, anbefaler vi at du anvender en mindre og smallere pensel som er nemmere at styre.

Det er dog værd at huske, at en rund eller oval pensel er nemmere at lave skarpe og lige kanter med, end en firkantet pensel. Dette skyldes måden hvorpå børstehårene bevæger sig på, når du trækker penslen henover overfladen.

Skal du male vinduer, karme eller loftlister anbefaler vi derfor at du anvender en rund pensel, for at opnå de skarpeste kanter. Du kan dog også vælge at anvende en oval pensel. Denne maler næsten ligeså præcist som en klassisk rund pensel, men udformningen på den ovale pensel gør, at risikoen for at malingen løber ned ad penslens håndtag, minimeres. Dette er især en fordel hvis du skal male noget oppe i højden, og arbejdsstillingen øger risikoen for at malingen løber.

Ovale pensler er desuden formidable all-round pensler, da de store modeller også kan anvendes på store overflader, fremfor almindelig flade pensler med lige kanter.

 

Specialpensler: Radiatorpensel, Facadepensel, stregtrækker…

Der er de seneste år komme flere og nye typer af pensler på markedet, og udover de gamle velkendte fladpensler, ovale pensler og runde pensler, findes der også et væld af specialpensler.

En af de mere velkendte specialpensler er radiatorpenslen. Radiatorpenslen har samme udformning som en klassisk fladpensel, dog er håndtaget vinklet, så du nemmere kan nå ind og male hele din radiator, uden at vride for meget i dit håndled. Se alle vores radiatorpensler her.

Skal du male en stor udendørs facade, kan du med fordel anvende en stor facadepensel til formålet. Penslen har en meget høj kapacitet så den kan indeholde meget maling eller træbeskyttelse, og samtidig er den bred, så du hurtigere og mere effektivt kan male din facade eller dit træværk.

Hos Gebenna forhandler vi professionelle dekorationspensler i forskellige størrelser. Dette er en lille og bred pensel med et fladt håndtag, skabt til det gode greb, hvilket gør pensel ideel til decoupage og andre kreative DIY projekter. Penslen er desuden uundværlig hvis du vil skabe en glimmervæg med vores Mystic glimmermaling og mange af vores andre dekorative produkter.

En af de nyere typer pensler som er ved at vinde frem i malerbranchen er en skråpensel. Her får du det bedste fra den ovale og den runde pensel, i ét produkt. De skrå børster sikrer, at du kan male præcisionsarbejde som med de klassiske runde pensler, men med denne skråpensel kan du komme helt ind i alle hjørner og kanter – ligesom med en kantet fladpensel, og samme tid fungerer penslen som en universel ovalpensel.

 

Billige pensler eller dyre pensler?

Mange af os vælger at købe en pakke med blandede billige malerpensler, når vi skal i gang med at male. Så har vi lidt forskellige værktøjer at gå i gang med, og vi slipper for den dårlige samvittighed når vi ikke lige orker at gøre penslerne helt rene efter vi er færdige med at male, så vi kan smide dem ud. Husk dog at du ikke må smide brugte malerpensler i din egen affaldsspand – de skal afleveres på genbrugspladsen, samme sted som du afleverer dine tomme malerbøtter.

Men ved nogle projekter ønsker du måske at finish og præcision er spot on og så kan det altså godt betale sig at investere i lidt ekstra gode malerpensler.

Skal du eksempelvis male vinduer eller sprosser kan malerpensler i den dyre ende være en rigtig god investering, da det endelige resultat bliver pænere; du får en pænere struktur og malingen glider bedre sammen. Sørger du for at rense penslerne grundigt efter brug, kan din malerpensel holde i mange, mange år.

Skal du derimod male en større udendørs flade, såsom en ru facade, kan det godt betale sig at købe en pakke billigere pensler, da disse under alle omstændigheder vil blive slidte af de mange træk over en ru murstensvæg, pudset facade eller groft høvlet træværk.

 

Ergonomi når du maler

Det kan være hårdt for håndled, skuldre og fingre at male i længere tid, derfor er det værd at overveje ergonomien når du vælger udstyr til dit malerprojekt. En almindelig pensel med træhåndtag fungerer upåklageligt, men skal du male større projekter, risikerer du at få vabler på fingre. Derfor anbefaler vi at du anvender udstyr med tokomponents softgrip håndtag, for at skåne dine hænder.

 

Hvilken pensel skal jeg bruge?
Rul til toppen