El husinstallation

Hvis du er husejer, er det nødvendigt, at du gør dit absolut bedste for at beskytte dit hjem mod farer. Blandt andet er det vigtigt, at du beskytter dine elinstallationer mod mindre afgange og belastninger. Det kan du gøre ved at anvende automatsikringer.

En sikring skal nemlig beskytte ledningerne i elinstallationen. På den måde bliver elinstallationen altså garderet mod både overbelastning og kortslutning.

Du har muligvis allerede oplevet automatsikringer virke i dit hjem. Hvis du tilslutter for mange el-produkter til den samme gruppe, vil strømmen gå ud. Det skyldes, at der er automatsikringer, der aktiverer deres beskyttelsesmekanisme. På den måde sker der nemlig ikke nogen form for overbelastning, der potentielt kan udgøre en brandfarve. Du kan blandt andet vælge at købe dine sikringer fra det anerkendte mærke AEG.

Skal jeg vælge automatsikringer eller smeltesikringer?

Der findes to slags forskellige sikringer. Den ene slags er smeltesikringer, den anden slags er automatsikringer. Begge slags sikringer har samme formål – de sørger nemlig for at slå strømmen fra, hvis der sker en for høj belastning.

Herudover virker de to sikringer dog forskelligt. Hvis du vælger en smeltesikring, vil der være indbygget en lille tråd i sikringen. Denne tråd vil smelte før ledninger. På den måde bliver strømmen slukket inden der sker en overbelastning.

Hvis du vælger en automatiksikring, vil den derimod frakoble strømmen, hvis der sker en overbelastning. Når du vælger automatsikringer, har du derfor mulighed for at fixe problemet. Du kan eksempelvis slukke for et apparat. Du behøves altså ikke skifte nogen sikring, når der sker en overbelastning.

De forskellige kategorier

En automatsikring vil blive inddelt i en kategori. Kategorien angiver, hvor meget overstrøm det kræver, før sikring kobler ud. Kategorien bliver angivet med et bogstav. Bogstavet kan være enten B, C eller D.

Hvis sikringen er markeret med et B, betyder det, at sikringen kobler ud, når den bliver udsat for 3-5 gange mærkestrømmen. Hvis sikringen derimod er markedet med et C, betyder det, at den vil koble ud, når den bliver udsat for 5-10 gange mærkestrømmen. Hvis sikringen derimod er markeret med et D, vil den koble ud, når den bliver udsat for 10-20 gange mærkestrømmen.

Når du skal vælge en sikring, er det vigtigste dog, at du finder én, der passer til dine kabler – og ikke selve kategorien.

El husinstallation
Rul til toppen