Som pårørende til en med et alkoholmisbrug, er det ofte frustrerende at blive sat på sidelinjen og føle at uanset hvad man siger eller gør, så hjælper det ikke. Som pårørende er det helt normalt at føle sig magtesløs og at have andre følelser som:
- Vrede og frustration
- Angst og depression
- Sorg og tristhed
- Afmagt
- Skyld og skam
- Ensomhed
- Stress
Og mange flere. Det er aldrig det liv man havde ønsket, men pludselig står man alligevel midt i det!
Pas på dig selv!
Det er så vigtigt at få hjælp og at passe på sig selv, børnene og måske andre i familien. Som pårørende til en alkoholmisbruger er man selv i risiko for at:
- Begynde at drikke eller misbruge alkohol
- Få alvorlige økonomiske problemer
- Blive udsat for psykisk vold, trusler og mere
- Udvikle angst, PTSD, depression og andre lidelser
- Blive udsat for fysisk vold
- Være i anden fare, da mange alkoholikere bringer sig selv eller andre i familien, i fare ved madlavning, havearbejde, rengøring og meget andet
Rigtig mange pårørende bliver selv medafhængige og vil helt ubevidst hjælpe misbrugeren til fortsat at misbruge alkohol eller måske andre stoffer. Det kan f.eks. ske ved at man begynder at lyve overfor venner og familie om misbruget, fordi man frygter hvad de vil sige eller at man bliver bange for hvad der skal ske med familien når det hele kommer frem. På den måde kan man som pårørende faktisk igen helt ubevidst, være med til at misbruget står på meget længere og at misbruget bliver værre og værre. Det er så vigtigt at få hjælp, så hurtigt som muligt!
Et alkoholmisbrug går ikke over af sig selv. Læs mere her!
Få professionel hjælp
Det gælder om at få professionel hjælp og det er vigtigt at vide at, et alkoholmisbrug er ikke et privat problem. Det er et problem for alle nære relationer. Det går ud over hele familien, arbejdspladsen, venner og mange flere.
Man har et alkoholmisbrug eller en alkoholafhængighed, hvis man kan svare ja til at opleve 2 eller flere af disse nedenstående kriterier, i mindst én måned eller gentagne gange indenfor det seneste år:
- Når man oplever at have trang til alkohol.
- Når man har svækket evne til at styre indtagelsen, svært ved at sige stoppe eller sætte alkoholforbruget ned.
- Når man oplever abstinenssymptomer efter indtagelse af alkohol eller indtager alkohol for at undgå eller dæmpe disse.
- Når man oplever toleransudvikling, der gør, at man over tid skal drikke mere og mere for at opnå den samme virkning som tidligere af alkohol. Dette sker ofte meget langsomt og kan for nogle gå helt ubemærket hen. Dog ses det ofte af pårørende lang tid før alkoholikeren selv.
- Alkoholen får en dominerende rolle i ens liv, med hensyn til prioritering og tidsforbrug.
- Man bliver ved med at drikke alkohol selv om man har erkendt problemet, og ved, at det skader en selv og sine omgivelser.
Anders Nebelong, Misbrugskonsulent