Sådan tjener sangskrivere penge på deres sangtekster

Bag de største hits i Danmark gemmer sig oftest både producere og sangskrivere, som er med til at skabe sange vi alle kan synge med. Dog er det de færreste lyttere der overvejer, hvem der – udover kunstneren der performer sangen – egentlig har skrevet den sang man lytter til. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan sangskrivere tjenere penge på deres sangtekster.

I Danmark er det sådan, at selskabet KODA sikrer, at producere, sangskrivere og kunstnere får den betaling de skal have, når deres musik bliver benyttet i det offentlige rum. Det er en betaling for det arbejde, der ligger i at skabe den musik, som giver oplevelser og værdi for alle, der bruger og lytter til den.

Som musiklytter i dagligdagen kommer man ofte til at glemme, at der rent faktisk står flere mennesker bag de mange hits. Endvidere er musikstreamingtjenester blevet udbredt i Danmark, og indtægten ved streaming er lav. KODA eksisterer for at hjælpe musikindustrien med at få den betaling, de har krav på, når deres musik bliver brugt i det offentlige rum.

Det gør KODA ved at lave musiklicenser med alle, der bruger og udbyder musik som en del af deres forretning. Det vil sige i alt fra tv, radio og streamingtjenester til cafeer, butikker, træningscentre og festivaler. En aftale med KODA giver ret til brug af musik fra hele verden. KODA sørger for, at betalingen sendes videre til dem, der har lavet musikken – både herhjemme og i udlandet.

Sådan er der selskaber som Koda i hele verden, der i hvert sit område sørger for at registrere hvilken musik, der bliver spillet hvor. På den måde får dem, der har skabt musikken, en betaling, uanset hvor i verden deres musik er blevet spillet. Koda er derfor en del af stort internationalt økosystem.

Betaling for offentlig brug af musik er ikke kun musikskaberens rettighed. I sidste ende er betalingen for brug af den musik, vi lytter til i dag, forudsætningen for, at der kommer ny musik i morgen.

KODA sætter pris på musikken – også i kroner og øre. Fordi musikken har værdi og skaber værdi. Og fordi det er vigtigt at værne om musikkens rettigheder, hvis vi vil have en Medina og en Rasmus Seebach om 100 år.

Hvad koster det for sangskrivere at være medlem af KODA?

Det koster 650 kr. for en komponister/sangskriver at blive medlem. Beløbet er et engangsbeløb, som du betaler, når du melder dig ind. Du modtager herefter en kvittering, og har derefter 14 dages fortrydelsesret. Dit medlemsnummer modtager du inden 2 dage, og det skal du bruge til at oprette en profil på Mit Koda. Du kan ikke melde dig ind hvis du er under 18 år (her skal forældre/værge skrive under), eller hvis du i forvejen er medlem af et af Kodas søsterselskaber

Læs mere på www.koda.dk.

Sådan tjener sangskrivere penge på deres sangtekster
Rul til toppen