Drømmer du om møre bøffer, når det er weekend? Så skal du prøve kræfter med sous vide, der giver dig bøffer, der smelter på tungen som smør. Det kræver dog, du sætter dig ind i madlavning med sous vide, og hvad det kræver.
Møre bøffer er der ingen, der takker nej til. Med sous vide kan du være garanteret en saftig og mør bøf (eller grøntsager) hver eneste gang.
Hvad er sous vide?
Sous vide er fransk og betyder vakuumret. Det er en tilberedningsmetode, som er udviklet til at få det bedste ud af råvarerne. Særligt er det godt til grøntsager og kød, som bliver mørt og saftigt ved tilberedning under vakuum.
Madlavning med sous vide sker i et vandbad med en særlig temperatur. Denne er 55 grader, hvilket betyder, at kødet eller grøntsagerne bliver tilberedt ved 55 grader hele vejen igennem. Det er derfor også en langsommere metode at lave kød på – til gengæld bliver saften og kraften helt fantastisk.
Temperaturen holdes med en sous vide stav, der sættes fast på et kar eller en gryde. Der er mange forskellige varianter – det vigtigste er bare, at den kan sættes fat på kanten, så temperaturen kan holdes stabil.
Hvad skal man bruge til sous vide?
Det ville være fantastisk nemt, hvis du kun skulle bruge en sous vide stav til at lave sous vide med. Men, der skal lidt mere til end det.
For du skal også ud at finde:
- En vakuumpakker
- Vakuumposer (der er lavet til madlavning)
- Sous vide stav (eller kar)
- Gryde (hvis ikke du køber et kar)
Når du har ovenstående på plads, er det bare at finde ud af, hvad du gerne vil tilberede.
Hvordan laver man sous vide?
Når du har fundet frem til dette, skal du i gang med tilberedningen. Det er heldigvis ikke særligt besværligt. For du fylder blot en gryde med vand, sætter sous vide staven på kanten af gryden og sætter temperaturen. Tryk herefter på startknappen og giv staven tid til at opvarme vandet. Der skal rigeligt vand i gryden.
Find herefter en opskrift på det, du gerne vil tilberede. For der er stor forskel på, hvor længe kød eller grøntsager skal have for at opnå den perfekte saftighed og mørhed. Husk også på, at der kan være forskel i tilberedningen alt efter, hvilken kvalitet råvaren har.
Alt nyt kræver selvfølgelig øvelse. Især med madlavning. Så selvom det måske ikke bliver perfekt første gang, bliver det med garanti bedre allerede næste gang, når du kender udstyret og processen bedre. Det vigtigste er blot, at du får det vakuumpakket korrekt og får købt en sous vide stav i god kvalitet.